O-wat-een-Spel

Afgelopen week ondernam ik met enkele dames een Verrassingsreis met als thema Alchemie, van Lood naar Goud.

Vanaf dag één ontvingen we al hints op onze Alchemistische reis. De eerste plek die wij gezamenlijk bezochten was in Bolsward (Bol-sward). De reis duurde 7-dagen met de 7-transformaties van de Alchemie. We hebben diverse plekken in Nederland bezocht, mocht je meer willen weten waar we zijn geweest dan is dit te vinden op mijn reisblog.

Alchemist shutterstock


De laatste locatie, waar we 3 nachten verbleven, was in het dorpje Ospel (O-spel) te Noord-Limburg. Op de laatste avond (zaterdagavond) hebben we een spel gezien wat * Beugelen (Beugel-en) heet. Het leuke van deze balsport is dat het niet gaat om wie er gewonnen heeft, maar de saamhorigheid tijdens het spelen.

De hele reis door hadden we allerlei aanwijzingen ontvangen. Er waren aanwijzingen voor de gehele groep, maar ook individueel ontving men alchemistische sleutels om verder de reis mee voort te zetten. Hoewel de reis voorbij is, is de reis nog steeds in beweging en ook bij de mede reizigsters.

  sleutel van de Abdijkerk Sleutel Hotel sleutel

Wat bij mij o.a. op dit moment nog verder door resoneert is het spel Beugelen. De afgelopen 5 maanden zijn we ook in een “nieuw spel” te recht gekomen, maar in dit spel lijkt het erop dat degene die het spel bedacht hebben alleen de spelregels kent en de tools in handen heeft. Degegene dit 'nieuwe spel' gecreëerd hebben zijn hele rijke en slimme mensen, maar missen de bezieling met de Bron. De WHO, World Health Organisation en de regering moet er op toezien dat ze zich aan die spelregels houden. De andere partij (het volk) moet al spelend achter de spelregels en tools zien te komen.

De spelregels worden niet aan de andere partij uitgelegd, maar opgelegd en ook wordt er niet overlegd. De spelregels en de tools die zijn opgelegd, zijn alleen ten gunste voor degene die het bedacht hebben. Ondanks dat het spel toch van start is gegaan en de bedenkers aan de winnende hand lijken te zijn, kan men niet van een eerlijk en gelijkwaardig spel spreken. Dus moeten de andere partij inventief worden en goed opletten om het spel zo goed mogelijk mee te kunnen en blijven spelen. Ook moeten hun tools zodanig zijn dat ze ingezet kunnen worden om dit spel mee te spelen. Want stoppen is helaas geen optie meer. De andere partij moet meespelen of men nu wil of niet.

Eigenlijk kan dit 'nieuwe spel' niet door de Beugel.


Het spel
Van de balsport Beugelen wordt gezegd dat het vroeger in het begin alleen gespeeld werd door de Adelen (de Elite), maar als snel werd het door het volk overgenomen. Nu is het een volkssport geworden en is het zelfs één van de oudste balsporten van Nederland.
Dit 'nieuwe spel' wordt over de gehele aarde nu gespeeld. De aarde is ook rond, toch? Hoewel sommigen nog beweren dat die plat is, maar laat ik niet in dat verhaal gaan. Even terug naar het 'nieuwe spel'. Een bal is rond en het 'nieuwe spel', genaamd Covid-19 heeft een halve Cirkel en heeft een begin en een einde. Ik zal dat toelichten, maar vanuit mijn eenvoud.

Toelichten
C van Covid is een halve cirkel. Hierdoor is er geen éénheid en is afgescheiden van de andere cirkel. De andere cirkel heb je nodig om rond te zijn, een éénheid te zijn. Zodat het door kan blijven rollen / stromen. Dan nog de 1 en de 9 dit is het begin en het einde. Dat is niet vanuit de eeuwigheid, want die heeft geen einde. Covid is niet bezielt omdat het nog niet samen is gekomen met gelijkwaardige uitwisseling. Dus als het volk dit spel door krijgt, kan het best zijn dat het volk er gelijk spel van kan maken. Want de twee halve cirkels worden dan weer geheeld. De rollen zijn dan gelijkwaardig en men kan dan spreken van een gelijkwaardig spel. Beide partijen gaan dan werkelijk het spel samen spelen. Beide partijen kunnen dan gelijkwaardig het spel in gaan en er is overleg wie met welke kleur van de “bal” wil spelen. Net als in het balspel Beugelen, daarvan heb je (meestal qua kleur) twee witte en twee zwarte ballen.

De toeschouwers, die aan de kant staan, kunnen dan aanmoedigen, ondersteunen en bijstaan. Ze kunnen voor degene die met de witte ballen spelen zijn EN ze kunnen voor degene met de zwarte ballen zijn. Samen aanmoedigen als gelijke. Niet meer voor de één partij zijn en ook niet meer voor de andere partij zijn. Want het spel zoals het nu nog gespeeld wordt ben je of voor de ene partij of voor de andere partij en dat veroorzaakt ook weer afgescheidenheid. Of men het nu wil of niet het 'nieuwe spel' raakt iedereen aan. Dus kiezen voor een partij is niet meer nodig als beide partijen overleggen, delen, kennis uitwisselen en gelijkwaardige tools hebben.

Natuurlijk is het 'nieuwe spel', Covid-19, niet echt een spel en niet te vergelijken met de balsport Beugelen. Daar Covid-19 mensenlevens aanraakt en dat vind ik serieus heel heftig. Wat ik met de vergelijking bedoel is de manier waarop Covid-19 aan ons wordt medegedeeld, eigenlijk meer opgelegd wordt. Hoe we hiermee moeten omgaan.

Waar is de dialoog en waarom vraagt men niet aan de medespelers wat zij aan spelregels en tools kunnen inbrengen om gezamenlijk dit spel te spelen. Dan heb je de andere C van de Cirkel werkelijk Uitgenodigd. Men kan dan op de Uitnodiging Ingaan. Als je al van spelen kan spreken. Want samen spelen is fijn en gezellig, maar het nieuwe spel is niet fijn en zeker niet gezellig. Alles wat maar met gezelligheid te maken heeft wordt beperkt. Zelf vind ik dat er op angst wordt ingespeeld en het veroorzaakt af gescheidenheid. En angst is nooit een goed fundament geweest om een spel te spelen. Kinderen spelen ook heel graag, hebben vaak plezier tijdens het spel, leren van elkaar en zijn enthousiast om samen te spelen, maar bij de meeste volwassenen is het kindsdeel, door oorzaak en gevolg, ver weg gestopt.

Bij de balsport Beugelen wordt het spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel, mits je boven de 18 jaar bent. Nou borrelen doet het nieuwe spel zeker bij de andere spelers (het volk), maar niet met de gezelligheid waarmee je gezamenlijk het spel afsluit.

Het 'nieuwe spel', Covid-19, kan werkelijk niet door de Beugel, omdat het niet rond is en omdat het op angst en af gescheidenheid is gefundeert en niet op gelijkwaardigheid (rond) en liefde. Het hele Corona gebeuren kan iedereen bewegen van Lood (af gescheidenheid van éénheid) naar Goud (liefde, de versmelting van het mannelijke en vrouwelijke). De twee halve Cirkels samen laten komen zodat het stroomt en rolt en in beweging kan blijven).

Verrassingsreis
Zo zijn er op deze Verrassingsreis nog wel meer alchemistische sleutels aangereikt. De vrouwelijke energie speelde een grote rol op deze reis.

Vanaf dag 1, in het dorpje Wiuwert, in Friesland, werden we gewezen op een vrouw genaamd ** Anna Maria van Schurman. Zij bleek haar tijd ver vooruit te zijn geweest. Omdat zij een vrouw was had zij in die tijd niet de vrijheid om te studeren dat was alleen weggelegd voor de mannen en dan had je nog het verschil tussen arm en rijk, maar Anna Maria was heel inventief en liet zich door al die beperkingen niet tegenhouden. Zij heeft haar droom waargemaakt ze was een humanisten, taalkundige, theologe, dichteres en kunstenares. Ze werd als eerste vrouwelijke studente in Nederland aan de universiteit toegelaten. Omdat vrouwen in die tijd eigenlijk niet aan een universiteit mochten studeren, volgde ze de colleges vanachter een gordijn zodat de mannelijke studenten haar niet konden zien.  Ze heeft vaak gecorrespondeerd met belangrijke geleerden van die tijd en beheerste de kunst van Alchemie. Bij de vier mummies zijn veel goude munten en gouden sieraden gevonden. Eén van de mummies bleek zelfs goudsmit te zijn geweest.

Meer info zie ook het artikel bij Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Maria_van_Schurman

Anna Maria van Schurman


Vrouwelijke energie
De vrouwelijke energie heeft zich op verschillende manieren op onze reis kenbaar gemaakt. Met name via de ** Lindebomen, maar ook via kracht plekken in het dorpje Thorn (de Stiftdames die hun eigen munt (geld) hadden) en de Kapel onder de Linden. Dit is een speciale plek in het hart van vele mensen.

Een Stiftdame

De Kapel onder de Linden is door Clara Elisabeth van Manderscheid – Blankenheim, kanunnikes van het Stift in Thorn, gebouwd. Zij heeft in 1673 opdracht tot het bouwen van deze Kapel onder de Linden gegeven. Ook zij werd beperkt, niet zo zeer door de mannen, maar door haar fysieke lichaam. Zij was heel vaak heftig ziek, maar ondanks haar zwakke gezondheid heeft zij toch deze Kapel onder de Lindeboom gerealiseerd.

Kapel onder de Linde

Maria Magdalena Kerk
De laatste dag hebben we in de ochtend, het Maria Magdalena kerkje, te Gemert, bezocht. Een vrouw die volgens de kerk 7-demonen in zich zou hebben gehad en die moesten worden uitgedreven, maar in deze tijd weten we wel beter wie zij werkelijk was en wat zij vertegenwoordigde en dat het geen 7-demonen waren. Maar dat zij de 7-transformaties heeft doorlopen van het Alchemistisch proces. Ook bij dit kerkje stonden enkele Lindebomen.

  Maria Magdalena kerkjeMaria Magdalena met SchedelMaria Magdalena plakkaat

De foto is een schilderij van de franse kunstschilder Georges de la Tour, geschilderd rond 1640.

De Lindeboom
De Lindeboom is een mensvriendelijke boom, die in midden van een dorp beter gedijt dan in een bos. Voor Germaanse en Keltische dorpsgemeenschappen was de Dorp linde het centrum van het maatschappelijke en sociale leven. Onder de bescherming van het bladerdak van de Lindeboom vonden huwelijk ceremoniën en dorpsfeesten plaats. Hoe mooi dat de Lindeboom zo meegereisd is op onze Alchemistische Verrassingsreis.

1000 jarige lindeboom heede

De vrouwelijke energie is in de afgelopen eeuwen vaak onder geschikt geweest en de periode waar we nu allemaal (over de gehele wereld) in terecht zijn gekomen is ook weer zo’n bepalende energie. Het Vissentijdperk is echt voorbij, maar probeert nog koste wat het kost de voedende en vrije energie te onderdrukken. In deze tijd op aarde ontwaakt “de Godin” het Aquariustijdperk. Zoals jullie weten maken we nu een belangrijke overgang mee. De vrouwelijke energie zal zich in deze tijd meer naar buiten toe bewegen, zowel in het innerlijk van de man als in die van de vrouw.

Hart vrouwen energie

Dat maakt dat we gaan ontdekken wie we in werkelijkheid zijn. Niet dat de vrouwelijke energie zal gaan overheersen, want deze ontwikkelingen zijn bedoeld om evenwicht te brengen in de mannelijk en vrouwelijke energie in de mens. Dat zal gaan resulteren in gelijkwaardig, vervullend en langdurige verbindingen. Hierdoor wordt het “nieuwe spel” ook geen echt spel meer. Want de vrouwelijke energie is de energie van “zijn”, van zachtheid en sensitiviteit. Van helder weten, van hart verbindingen, opbouwen en integreren.

De focus zal niet langer kunnen worden gelegd op de uiterlijke materiële wereld, maar op ons innerlijk, ...onze ziel…op liefde en geluk. De prachtige balsport Beugelen, zit in het woord ‘Beugel-en’ het woordje ‘En’ in. 2020 is EN EN. Materie EN Energie gaan elkaar ontmoeten, mannelijk EN vrouwelijk gaan elkaar ontmoeten en gaan samen komen EN als het samenkomt kan het KIND ontwaken en kan er weer vrolijk en vrij gespeeld worden.

Hierdoor komt de nadruk niet meer te liggen op ‘ik’, maar op ‘wij’ niet langer op ‘hebben’, maar op ‘zijn’ en op SAMEN.

beugelen spel tegel

In een samenleving (samen-leven) waarin mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn vinden we belangrijke waarden als compassie, verbinden, communicatie, samenwerking en vrede. Dat is ons ware bestaan van ons leven, dit zal het 'Nieuw Aarde Spel' worden van harmonie, blijdschap en vrijheid. Want de Aarde is rond (net als een bal) en rond heeft geen begin en geen einde het is eeuwig en voor altijd. We gaan ontdekken dat we een deel zijn van een groter Geheel…in harmonie met de natuur en alles wat leeft. Zowel mannen als vrouwen kunnen pas werkelijk gelukkig worden wanneer er een innerlijk evenwicht is van de vrouwelijk en mannelijke energie in zichzelf.

 

Toelichting *, ** EN ***

* Beugelen is een volkssport waarbij een zware bol met een houten schop of sleger in beweging gebracht wordt. Het is de bedoeling om de bol door de ring in het midden van de baan te laten rollen. Deze sport wordt beoefend in Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant (Nederland). Echte voorschriften en regels zijn er niet. In het zuiden des Lands, daar waar competitie wordt gespeeld, zijn uiteraard wel regels vastgesteld.

Balsport Beugelen

Spelregels
Het speelveld kan tussen de 10 bij 5 meter zijn en er wordt altijd twee tegen twee gespeeld. Elke speler speelt dan met 2 ballen, zodat er altijd 4 ballen in het spel zijn. Om toerbeurt wordt geprobeerd de ballen door de ringen te spelen en/of de bal van de tegenstander van de baan te spelen. Van de baan betekent dat de bal tegen de wand wordt gestoten die het verst van de ring ligt. Hiervoor kan een speler 2 punten krijgen. Bij het scoren door de hoogste ring krijgt een speler dubbele punten. Wie het eerst 30 punten haalt, heeft de wedstrijd gewonnen. In principe kan iedereen aan dit spel meedoen, jong en oud. Technisch inzicht is wel een belangrijk onderdeel in dit spel. Zoals het altijd al het geval was, wordt dit oeroude spel traditiegetrouw afgesloten met een borrel, uiteraard alleen voor degene die ouder zijn dan 18 jaar.

Geschiedenis van Beugelen
In Haarlem schonk in 1390 Hertog Albrecht een stuk grond om er een beugelbaan op aan te leggen. In de archieven van Deventer stond in 1432 vermeld dat er werd gebeugeld aan de oever van de IJssel. In Vlaanderen vinden we deze sport terug in archieven van Brugge uit 1461 en van Ieper uit 1531. Een van de eerste afbeeldingen dateert uit 1600. Een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge toont het Beugelspel tijdens de St. Joriskermis. Ook is er een pentekening uit 1611 van Augustus von Mayerburg die het beugelspel toont voor het paleis van de ambassadeurs in Moskou. Een houtsnijwerk in het St. Anna-altaar in Kempen (Duitsland) beeldt twee beugelende kinderen uit.

In het begin was het een spel alleen voor de adel (de Elite en van rijke afkomst). Al snel (1483, verordening in Deventer) werd het door het gewone volk overgenomen en groeide het beugelen uit tot een echte volkssport. Tot aan de Tweede Wereldoorlog trof men vooral in Limburg en Brabant in elk dorp nog één of twee beugelbanen aan. Dit waren merendeels niet-overdekte banen, in de buurt van herbergen, waar men uitsluitend voor ontspanning beugelde, of toernooien speelde om hammen en worsten. In 1933 werd de Nederlandse Beugel Bond opgericht.

** Gedichtje aan Anna Maria van Schurman
In 1620 schreef de Nederlandse dichteres Anna Roemer Visscher dit gedichtje over de toen dertienjarige Anna Maria van Schurman. 'Er is niets dat u niet begrijpt, niets dat u niet kunt creëren; u bent het wonder van deze tijd. '

Anna Maria van Schurman in Wiuwert

*** Lindeboom
Bij de Germanen was de linde gewijd aan Freya, godin van liefde, gerechtigheid, huiselijk geluk en vruchtbaarheid. Zij werd vaak in het centrum van dorpen en voor huizen aangeplant. Als Heilige Boom kon de bliksem haar niet deren en ook de persoon die onder haar bladerdak schuilde, was in zekerheid.

Godin Freya

De Lindeboom heeft nog meer mooie symbolische en spirituele betekenissen zoals:
Dat de Linde een mensvriendelijke boom is, die in midden van een dorp beter gedijt dan in een bos. Voor Germaanse en Keltische dorpsgemeenschappen was de Dorp linde het centrum van het maatschappelijke en sociale leven. Onder de bescherming van het bladerdak van de Lindeboom vonden huwelijk ceremoniën en dorpsfeesten plaats. Tot vandaag zijn in (vaak) Duitse dorpen bij oude herbergen Lindebomen te vinden. In de schaduw van de vriendelijke lichtgroene bladeren paraplu laat het zich lekker en aangenaam spelen, eten en drinken. Ook de elders hielden hun vergaderingen in de schaduw van de Linde om hier de rechtbank te houden. Lindebomen werden bij de dorp bron of langs de rivier geplant, de plek waar zich de vrouwen verzamelden om te wassen, water te halen en over de nieuwste belevenissen te praten. Later was de Linde ook bij kerken (in de Middeleeuwen werd Lindehout door de katholieke kerk heilig verklaard en vanaf dit moment werden vele heiligenbeelden uit lindehout gesneden) en bij vele huizen te vinden. Ieder hof had zijn eigen Lindeboom als bescherming voor huis en familie. Deze bomen staan vaak op plaatsen die een betekenis hebben: ze hebben een relatie met een gebouw of met een mens of ze zijn geplant als aandenken.

De Linde is in vele delen van Europa en vooral in Duitsland het symbool voor de ‘Heimat’ geworden. Er is geen boom zo vaak bezongen als de Lindeboom.

De Linde staat symbool voor
De Linde is het symbool voor bescherming, oprechtheid en rechtvaardigheid. In Zweden wordt de Linde ook vandaag nog als heilig beschouwd.

De energie van de Linde is
De energie van de Linde is vrouwelijk. Alles aan de Lindeboom is zacht en zoet. De Lindeboom is de boom der liefde en vandaar natuurlijk ook aan een godin gewijd. De Germanen wijden de Linde aan de godin Freya.

Sagen en Mythen
Sigfried, de Drakendoder baadde zich onder een Lindeboom in het bloed van de door hem verslagen draak, in de hoop onsterfelijk te worden. Maar de Linde liet echter een blaadje tussen zijn schouders vallen, waardoor zijn hart kwetsbaar bleef.

Germaanse en Keltische krijgers
De Germaanse en Keltische krijgers hebben hun schilden uit Lindehout gesneden en met meerdere lagen van Lindebast versterkt. Zij sneden zowel hun totemdieren, hun gidsen en hulpgeesten in het hout van de Linde alsook kwaad afwerende tekens. Hun schilden schilderden zij in felle kleuren. Vandaar komt ook: ‘iets schilderen’ (= iets kleuren met felle kleuren).

Een mooi artikel over de lindeboom staat beschreven bij: http://boerderijtuinen.blogspot.com/2015/12/betekenis-van-de-lindeboom-op-het.html Ook worden in dit artikel  enkele plaatsen benoemd waar hele oude lindebomen staan. Ook een oude linde staat bij de natuurcamping te Heede in Duitsland. Deze heb ik zelf in 2009 en in 2010 diverse malen bezocht. https://natuurcampingvakantiehuis.nl/1000-jarige-lindeboom-heede-duitsland

De linde voor de boerderij
Ook was het een oude Brabantse gewoonte om aan de voorzijde van een boerderij twee lindebomen te planten die ook groot werden. Zulke bomen vormen een goede zonwering en dit gaf weer een heerlijke verkoeling door de schaduw die de boom gaf in de voorkamer.

 

 

1000 Resterende tekens


  • Bovenstraat 8 / 4741 AV Hoeven
  • 06-508 24 840
  • info@centrum-nautilus.nl
  • Kvk 71667679
  • BTW nr NL001511494B04

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ

logo garant STO-reisgarantie
LOGO VVKR

Vereniging Van
Kleinschalige
Reisorganisaties

keyboard_arrow_up