Het spiraal

Het spiraal

Inzichten die ik ervaarde over het symbool "spiraal".

Het spiraal (ook verbonden met de cirkel) is waarschijnlijk het oudste symbool van de menselijke spiritualiteit. Zelfs in het woord “spiritualiteit” zit het woord “spiraal”. Op elk continent werd het spiraal al duizenden jaren geleden in rotsen getekend. Het symbool stond toendertijd voor de zon. De zon maakt elke drie maanden een spiraalvormige baan. Dit doet mij linken naar onze eigen zonnevlecht, 3e chakra, die als een navelstreng (DNA-streng) verbinding heeft met de Moeder vanuit de Baar-moeder.
Ook in het heden is het spiraal nog steeds belangrijk. Dit symbool staat voor de reis van de ziel die het lichaam verlaat na de dood en heeft een hoge spirituele betekenis. De klokwijze spiraal begint vanuit het midden naar buiten toe en wordt in verband gebracht met water, kracht en beweging.

zee spriaal
Het Watermantijdperk versterkt bovenstaande beweging (lucht). Water (vrouwelijk) en Man (vuur) ontmoeten elkaar in deze spiralende beweging. In dit nieuwe tijdperk zullen vrijheid, autonomie, scheppingskracht, communicatie en verbinding steeds belangrijker gaan worden. In plaats van te volgen worden we zelf meesters en gaan we van Reactie naar Creatie. Dit vraagt om eigen verantwoordelijkheid, compassie en luisteren naar onze eigen innerlijke wijsheid. 

Er gaat bijna geen dag meer voorbij dat bovenstaande onderwerpen vrijheid, autonomie, communicatie en saamhorigheid in het nieuws en in de kranten voorbijkomen. De spiraalvormige beweging zal sterker en sterker worden en zo worden we uitgenodigd om naar binnen te gaan en aan te komen in het centrum of ook wel aan te komen in ons Hart. 

138 2019 03 20 017 Sa Perda Pinta Menhir Boeli stone getekende versie van de steen Sardinie gezien in Schotland

Het is al zichtbaar in de dagelijkse beelden die we te zien krijgen op de tv. Door deze spiralende beweging voelen velen (en ik zelf ook) nog “oude” pijnen omhoog komen. De pijnen die omhoog worden gedraaid, door de binnengaande draaiing (net als een boormachine die een gaatje boort en het gruis komt hierdoor naar buiten) roepen een reactie op. Helaas openbaart deze reactie zich niet altijd zonder slag of stoot. Deze reactie roept over de gehele wereld ook weer een reactie op. Dualiteit/afgescheidenheid is nu heel zichtbaar en voelbaar op aarde.

In plaats van deze pijnen op de ander te (blijven) projecteren (reactie) kan men het omzetten naar. Creatie door eigen verantwoordelijkheid te nemen. Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, kan men zeggen. Ja en Nee. De beweging draait al naar binnen (water en vuur komen samen) en de onderste steen zal boven gaan komen. Het is een kwestie van “tijd”, maar de vernieuwing is al ingezet. Het is de weg van het Hart die ons begeleidt naar Eenheid. En ook die tendens is zichtbaar over de aarde. Op allerlei plekken komen mensen samen om hun geluid tegen geweld en vrijheid van meningsuiting te bekrachtigen.

Op veel van mijn reizen kwam ik het spiraal wel ergens tegen. Zo ook op Sardinië daar heb ik heel sterk de spiralende beweging binnen in mij gevoeld. Dit was o.a. op de plek “Montessu Necropolis”. Op die plek kwam ik in enkele Dolmens toevallig ook gegraveerde Spiralen tegen. Ook was op deze plek een Tempel waar de Moeder Godin werd geëerd.


spiraal in Grot Sardninië wicca wikepedia vingerafdruk Hart Het spiraal en de Moeder Godin zijn sterk met elkaar verbonden. Want dit symbool staat voor Wicca en is een oud symbool voor de Godin, de baarmoeder, vrouwelijke slangenkracht, voortdurende verandering en de evolutie van het universum. Het is een veelvoorkomende vorm in de natuur. De dolfijnen maken ook heel graag draaingen tijdens het springen. Het spiraal is mooi te zien bij bijvoorbeeld de slak, de schelp, onze vingerafdruk en niet te vergeten de Nautilus, maar ook in de dans wordt het spiraal uitgedrukt. Denk maar aan de Turkse dans, de draaiende Derwisjen.

soefie in kosmisch spiraal

Deze dans drukt zo mooi de kracht van de spiralende energie uit. De Derwisjen die deze dans doen zijn op zoek naar 'het Perfecte', ze doen afstand van hun ego om de waarheid te vinden en hopen van hun reis terug te komen als rijpere personen, om zo de gehele samenleving van dienst te kunnen zijn, zonder daarbij onderscheid te maken tussen rangen en standen. Het pas zo mooi bij het Aquarius tijdperk.

Het Aquarius tijdperk is een tijdperk van Her-positionering. De naar binnen draaiende energie ruimt als een wervelwind op. Is men niet in contact met het centrum (de Bron) dan komt men in contact met de kracht van deze wervelwind en wat het aan chaos kan veroorzaken. Binnenin het oog van de orkaan is het rustig en stil, maar toch in beweging vanuit de Creatie-kracht i.p.v. uit de Reactie-kracht.

De Aarde is bezig met een diepe heling en herpositionering van de Creatie-kracht. Op allerlei lagen en in allerlei levensvormen is deze creatie kracht gemanipuleerd waardoor de natuurlijk beweging werd beschadigd. De kracht van de spiralende energie zal alleen maar meer en meer gaan toenemen. Dit heeft ook effect op onze bewegingen/handelingen. Het is een uitnodiging van Moeder Aarde aan ons, om ons te verbinden met haar pure Levenskracht en meer vanuit de natuurlijke beweging te gaan handelen en te verbinden. In de handeling is waar je bent, toch?

Dit inzicht over het spiraal wilde ik graag met jullie delen. Dank voor het lezen.

Liefs en warme hartegroet,
Cocky